9 Eylül 2019 Pazartesi

NASIL MALİ MÜŞAVİR OLUNUR?

Mali müşavirlik, devlet tarafından 3568 sayılı meslek kanunu ile tanımlanan meslek grubunu ifade eder. Mali Müşavirlik SMMM (Serbest Muhasebeci Mali Müşavir) ve YMM (Yeminli Mali Müşavir) olmak üzere ikiye ayrılır.

Serbest Muhasebeci Mali Müşavir

Genel hatlarıyla görevleri arasında katma değer beyannamesi, muhtasar beyannamesi hazırlamak ve gerekli tahakkuk fişini almak, ilgili fişi firmaya ödetmek, geçici gelir beyannamesi hazırlamak vs. olan ve bu işleri bir işyerinden bağımsız olarak yapan meslek grubuna Serbest Muhasebeci Mali Müşavir denir.

SMMM Nasıl olunur?

Adayların öncelikle üniversitelerin İktisadi ve İdari Bilimler Fakültelerine bağlı bölümlerden veya benzer bölümlerden mezun olmaları gerekir. Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik Sınavını kazandıktan sonra 3 yıl boyunca Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlerin veya Yeminli Mali Müşavirlerin yanında staj yaparlar. Yüksek Lisans mezunları için bu süre 2 yıldır. Staj bitiminde ilk yeterlilik sınavına girerler. Bu sınava başvurmak ve geçmek için toplamda 2 yılları vardır. Sınavı geçenler Serbest Muhasebeci Mali Müşavir ünvanını alır.

Serbest Muhasebeci Mali Müşavir belgesi nasıl alınır?

İlinizde bulunan SMMM odasına başvuruda bulunarak staj dosyasının açılması gerekmektedir. Staj dosyasının açıldığı tarihten itibaren 2 yıl içerisinde Serbest Muhasebeci Mali Müşavir ya da Yeminli Mali Müşavir bürosunda, SMMM Ya da YMMM denetimini yaptığı firmalardan birinde ya da kendi şirketinizde staja başlamış olmanız gerekmektedir. 3 Yıl süren staj döneminde Mart, Temmuz ve Kasım aylarında yapılan staja başlama sınavından başarı ile geçmiş olmanız gerekmektedir.

YMM Nasıl Olunur?

YMM olmayı hedefleyen SMMM’lerin en az 10 yıl SMMM olarak çalışmış olmaları gerekir. Yeminli Mali Müşavirlik Sınavını da geçtikten sonra Yeminli Mali Müşavirlik ruhsatı alan adaylar YMM olmaya hak kazanır. Yeminli Mali Müşavirler mesleki hayatlarına başlayabilmeleri için Asliye Ticaret Mahkemesine yemin olarak sayılan yazılı bir metin verirler ve böylece mesleki hayatlarına başlayabilirler.

Hiç yorum yok:

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *

İzleyiciler